Dag 1 – Camino del Piamonte

Ken je dat verhaal van die vent die ging interrailen? Die besloot tóch maar weer een Camino te gaan lopen. Het is gewoon verslavend en dit is mijn manier van absolute ontspanning. De Franse Camino stond hoog op mijn lijstje, ondanks dat deze erg druk is en ik nogal gesteld ben op rust. Na wat wikken en wegen besloot ik de Camino wat aan te passen en te beginnen in een andere startplaats. Ik ben begonnen in het Franse Lourdes waar ik de Camino del Piamonte loop, tot de startplek van de Francès, een etappe of 8. Daarna volgen nog ongeveer 30 tot 35 etappes naar Santiago de Compostela.

Als alles goed gaat althans, je weet maar nooit en een blessure kan altijd.

Lourdes

Lourdes is natuurlijk bekend vanwege de Maria verschijning en is daardoor een belangrijke bedevaartplek geworden. Het is een prachtig gelegen stadje aan de voet van de Pyreneeën. Nadat ik gister in een gezellig café een pilsje had gedronken en wat had gegeten liep ik op aanraden naar de basiliek waar een processie was. Eerst een stukje lopen langs een groot aantal souvenirshops waar Mariabeeldjes als warme broodjes over de toonbank gaan. Geïmporteerd uit China natuurlijk.

Of je nu gelovig bent of niet, het blijft natuurlijk wel apart om dit te zien en mee te maken. Zoveel mensen die hopen op een wonder voor zichzelf of een ander, veel mensen in rolstoelen en op krukken.

De etappe

ik sliep in het centrum in een herberg waar ik in plaats van een slaapplek in een slaapzaal een privé kamer kreeg voor het zelfde bedrag. Prima plek en heerlijk geslapen en zelfs een ontbijt was inclusief en de altijd zo belangrijke koffie natuurlijk ook. Ik liep naar de basiliek voor mijn stempel in het pelgrims paspoort.

Nadat ik die gekregen had besloot ik langs de rivier af te lopen en zo op mijn route te komen, maar dat was een utopie. Vanwege veiligheidsmaatregelen, Frankrijk heeft natuurlijk wel het een en ander meegemaakt aan terreur, kon ik op geen enkele manier het terrein af. Alles afgesloten met hoge hekken, dus dat kostte me al snel een uur en 5 km extra. Niet echt erg trouwens, de etappe van vandaag is toch niet zo lang dacht ik.
het spreekwoordelijke rondje om de kerk gedaan 🙂

Het was warm en erg broeierig in de ochtend, af en toe willen er ook wat druppels. Maar ook dat mocht de pret niet drukken, de etappe was fantastisch. Een echte Camino etappe.

Het weer werd telkens beter en de paden mooier.

In een dorpje halverwege was het tijd voor een kopje koffie en kwam ik zowaar een andere pelgrim tegen. Een dame uit Frankrijk van midden 30 die ook naar Santiago loopt. Ze verblijft in een ander dorpje dan ik nu doe, ik slaap hier in een klooster waar ik vanavond ook eet, ben heel benieuwd. Maar ongetwijfeld gaan we elkaar weer tegen komen, uit ervaring weet ik dat dat vaak zo is.
Ze is en blijft natuurlijk wel een Française, dus ondanks dat mijn Frans wel redelijk is, is het toch weer lastig communiceren. Ik heb geen idee of ze nu weigeren Engels te praten of dat ze het echt niet kunnen 😅

Ik heb overigens erg slecht bereik overal in dit gedeelte van Frankrijk, dus ik probeer wel foto’s te uploaden en iets van deze blog te maken maar het valt niet mee. Net als vorig jaar heb ik alleen mijn telefoon mee en dicteer ik vooral de teksten.
En nog een tip: als je dit op je telefoon leest is het makkelijker om deze in de readerweergave te lezen! Soms pakt deze dan echter niet het hele bericht schijnbaar, allez t is wat 😂

nou, de details dan nog maar en uiteraard een link naar de wandeling. Eens kijken hoe het werkt als ik een link naar mijn Twitter deel.

Etappe details via twitter.

En uiteraard via Komoot.
Weinig foto’s vandaag maar helaas het is niet anders, het gaat erg traag met foto’s naar de website te zetten.

a demain!

Mijn slaapplek

Comments

  1. Leuk om je belevenissen hier weer te kunnen volgen. Veel plezier, lekker je hoofd leegmaken 😘

  2. je leert lopenderwijs vast meer van la plus belle langue française 🤣🍀👍 Lourdes ken ik ook ……

  3. Ben er weer maat, ga ze weer even lezen, heel veel plezier!

    1. Author

      Komt goed, alleen met de blog niet. Zie vandaag, niet te doen…

Leave a Comment