Dag 5

Wat. Een. Dag. (Ik heb eigenlijk een hekel aan die puntjes tussen ieder woord, maar het benadrukt wel Dat. Het. Echt. Speciaal. Was. Vandaag 😉). Ik ga overigens de etappe vanaf nu, qua afstand en dergelijke, onderaan de blog vermelden.

We deden op ons gemak vandaag en vertrokken rond 09:00 uur. Het was een heerlijke en frisse ochtend, onbewolkt. Eerste stop na een klein uur mooie paden; Dólar.

Ik had vanmorgen al koffie gehad en een banaan, en aangezien Carlos niet zo van de horeca bezoeken is en er veel dorpjes onderweg zijn lopen we door naar Ferreira. We zitten in het gebied wat bekend staat om de amandelen. Duidelijk te zien als we door en uit het mooie dorp lopen. De mensen zijn vriendelijk en eindelijk krijg ik mijn Buen Camino (goede reis) toegewenst! Deze Camino is niet zo bekend en druk als de Via Plata of Frances, waar het een stuk normaler is om te horen. Mijn dag kan al niet meer stuk.

We lopen door velden met amandelbomen en zien ook hoe deze uiteindelijk in onder andere die oude man zijn garage terecht komen. Enorm gaaf om te zien dit! Check vooral het filmpje ook!

Een uur verder, werkelijk prachtige route en dito weer, komen we aan in het mooie Ferreira. Carlos luncht met uitzicht op het dorpje terwijl ik kies voor de luxe van het dorpscafé. Ik loop naar binnen om te bestellen, maar de serveerster of misschien eigenaresse heeft schijnbaar een discussie die belangrijker is. Er is naast diegene, mijzelf en drie mensen op het terras niemand. Maar ze blijft kletsen. Typisch Spanje denk ik dan, in Nederland zou ik waarschijnlijk allang weg zijn. Maar goed, iets later zit ik met cortado en het lekkerste broodje locale kaas ever op het terras, en blijkt ze zo slecht nog niet te zijn. Carlos sluit aan en in het dorpje wil ik een foto maken van wat oudjes op een bankje. Ze zijn het er niet allemaal mee eens, en onderling wordt er geruzied. Zonder Carlos zou ik nooit weten wat er allemaal voor straattaal door het dorp vliegt maar hij legt mij uit dat de ene 80 plusser tegen de andere 80 plusser zegt dat ie z’n ballen maar moet gaan fotograferen en meer van dat. Heerlijk deze gasten, en ik heb m’n foto’s!

De route gaat verder naar La Calahorra, ik geniet intens van deze dag. De voeten zijn wat moe, maar de omgeving, het weer, de mensen, alles is zo super vandaag, laat het zo maar blijven komende 50+ etappes! We zien La Calahorra liggen en ik laat het zien aan jullie in de foto’s hieronder. Die spreken voor zichzelf vind ik…

Als we bijna het dorpje uitlopen valt mijn blik op een groot blauw hek, met een soort van kunstige toren ernaast. Let’s check this out, zeg ik tegen Carlos. Op het moment dat we foto’s aan het maken komt er een oude man aanlopen met zijn hond die daar woont blijkbaar. Hij wil ons wel binnenlaten, maar alleen het eerste stuk want hij voelt zich niet zo lekker. De volgende 15 minuten dat de man praat heeft Carlos voor me vertaald, althans het meeste, en ik heb het samengevat. Het huis heet de gevangenis, omdat deze man, naar eigen zeggen dus, veel verkeerd heeft gedaan in zijn leven. Dat heeft hij als boetedoening omgezet in kunst. Een soort Van Gogh, zijn woorden(!) verteld meer over zijn leven. Maar alle kunst afzonderlijk is een deel van hem. Heel erg bijzonder. Ik weet zeker dat zijn huis ook erg apart moet zijn qua inrichting als ik zo de patio zie. We zijn er een beetje beduusd van als we verder lopen voor het laatste stuk.

De laatste kilometers naar het mijnstadje Alquife. Ooit een middelpunt van industrie, nu wordt er nog minimaal ijzer gewonnen schijnbaar. Ik vind het wel bijzonder om die lege gebouwen te zien, en de oude truck erbij.

Het is rond 15:00 uur dat we in onze albergue aankomen. Prima plek, we zijn wederom met z’n tweeën en hebben een prima kamer. De douche is heerlijk, ik neem een biertje van de hospitalero en typ mijn blog. Misschien is dagboek een betere benaming, dit zal best leuk zijn om ooit op een oude dag terug te lezen. Vandaag was een ‘10 met een griffel’ , echt fantastisch! Rest me alleen nog de info over deze dag 5, heel benieuwd wat er allemaal nog zal gaan komen.

Plaats: Alquife
Slapen: privé albergue
Gelopen: 20,3 km
Vanaf Almería: 113,9 km
Te gaan: 1268,3 km
Weer: 6(!)C ochtend tot 20C middag
Gevoel: wat denk je?!

Comments

  1. Harm, fantastische Fotos en zoals je schrijft geeft bijna het gevoel van zelf erbij te zijn ! Ik ben benieuwd wat je allemaal nog gaat tegenkomen ☺

  2. Mooi mattie, is het ook mogelijk om die foto’s wat groter te zien?

    1. Author

      Gracias! Ik zal het eens proberen maar ben bang dat de site dan zo traag wordt? Er zullen nog best wat foto’s worden geüpload 😊

  3. Wat een leuk verhaal! En geweldig dat je de energie hebt om zo uitgebreid verslag te doen met de bijbehorende foto’s en filmpje👍🏻

Leave a Comment