Dag 52

Ourense

Na die etappe gister had ik ‘t ff gehad, met alles. Wat ik ook deed ik kwam niet in m’n hum. Net een paar dorpjes gehad waar iedereen gezellig en vriendelijk was en dan weer zo’n onpersoonlijke grote stad. En iedereen, maar dan ook iedereen liep met een mondkapje op. Het deed een beetje raar aan, maar in Spanje zijn ze natuurlijk wel wat gewend met hun voorheen strenge maatregelen. Ik dronk uiteraard wel een Estrella Galicia (wat anders in Galicië?) maar had er gewoon even de zin niet meer in.

Vluchten

Ik heb een vlucht vanaf Santiago de derde december, maar loop te ver voor op schema. Dat terwijl ik dacht de 9e of zelfs de 16e pas terug te vliegen. Ik keek of het mogelijk was om eerder terug te gaan maar dan zijn er geen directe vluchten (op Amsterdam) dus twijfel alom. Maar even een nachtje over slapen dan.

Alle Caminos leiden naar

Santiago natuurlijk. De Vía, Norte, Ingles, Frances, Portugees, Interior en dan heb ik ze nog niet allen gehad. Ik zie dat er gisteren zo’n 200(!) pelgrims aankwamen in Santiago en dat is niet veel maar toch… Een groot gedeelte loopt dan, wat ik ook wil doen, door naar Fisterra (letterlijk eind van de wereld) aan de kust. Maar ik als solitaire genieter twijfel meer en meer of ik dit wel wil. Maar het plan was van kust naar kust en Santiago een tussenstop.

Klimmen

Vanuit het mistige dal waar Ourense in ligt is het een hele klim omhoog waarvan de eerste 4 km door de stad. Ik kom nog twee pelgrims tegen, Italianen die vertrokken zijn uit Valencia. Dan heb je ook wel wat kilometers in de benen! Maar dan door mooie villawijken, bossen, verlaten dorpjes in de zon op weg naar Cea. Ik geniet weer hoor, het is heerlijk lopen in een T-shirt. Onderweg stop ik voor koffie bij een leuke bar met terras. En dan krijg ik een idee (dat idee van een paar dagen terug broedt nog en heeft hier niets mee te maken 😉)

Het idee

Goed, het is dus allemaal erg bewerkelijk om m’n vlucht te vervroegen. Ik vlieg met Vueling en zie dat als ik annuleer ik een voucher krijg. Dat is in ieder geval al goed. Omdat ik vaak op A’dam vlieg weet ik ook dat ik daar regelmatig een uur of langer moet wachten op m’n backpack en dan nog met de trein. Continu met mondkapje op ook. Ineens kreeg ik, doordat er weer een pelgrim de tegenovergestelde kant op liep om (nee, niet om terug te lopen 😉) maar om door te lopen naar Porto. Dan vlieg ik op Eindhoven, ik kom aan de kust, ben rondom het weekend van 3 december terug, Portugezen spreken Engels, uitstekende slaapplekken op die route, stuk (nog) goedkoper dan Spanje én deze Camino Portugees komt ook nog eens langs de luchthaven. Of bijna. En ‘maar’ een goede 200 kilometer 😅🥾.

Deze etappe

Was mooi, met een mistig begin brandt de zon zoals in Mérida. Ik zit op het mooie terras van de Albergue Peregrinos nu in T-shirt te verbranden. Dit was op de klim na wel een ‘walk in the park’ en meer Buen Caminos dan ik ooit heb gehad. Maar misschien komt dat omdat ik net langs het schoolplein liep en als er dan één Buen Camino roept willen ze allen natuurlijk 😂

Goed, ik ga er zo met een koude Estrella eens over denken. Aangezien de meeste pelgrims gisteren fietsers waren en deze Albergue met bijna 40 bedden enorm is wel relaxed. Dat terras is sowieso een 10!

Hele hoop verschillende cijfers maar nog ongeveer 85 km tot SdC en 300 tot Porto 😁🙈

Op Komoot staat ie weer hoor!

Comments

  1. Naar Porto? Lopen? Ik ben jouw voeten niet, en daarom zeg ik: puik idee, Doen!

  2. Great idea mate! I believe good ideas turn out while walking. 😁
    Enjoy the Camino Portugués 🤘

      1. Goed idee, dat Porto! Naar Finestere kun je ook RIJDEN/bussen (en volgens mij loopt bijna het hele pad langs de weg… 🙈)

Leave a Comment