Dag 56

De Compostela en de mis

Soms heb ik het mis, wat moet ik als niet religieus persoon met mijn Compostela (bewijs van pelgrimage) en is het dan ook niet hypocriet om de mis in de kathedraal bij te wonen? Die vraag stelde ik mezelf al een paar dagen. Echter, gisteren na een lekker ontbijt in Santiago liep ik langs de plek waar de Compostela word uitgeschreven. Ik had beide credencials op zak dus ik besloot toch maar te gaan. Had gelezen over rijen mensen en enorme wachttijden maar nu in november was het erin en eruit. Toen kreeg ik ook een kaartje voor de mis voor de pelgrims om 12:00 uur.

Credencials en Compostela

De mis

Ach, als je niet gaat weet je niet wat je mis(t) maar dit was overduidelijk niet aan mij besteed. Er waren maar weinig pelgrims overigens. Je land, naam en startplaats werd voorgelezen en dat was dan voor mij ook het enige begrijpelijke want de rest was ook in het Spaans. Maar goed, zo’n kathedraal is altijd wel imposant om van binnen te zien. Laat ik stukje mis hiermee maar afsluiten.

Camino Portuguese

Het optellen is begonnen! Ik loop nu natuurlijk weg van Santiago en doe een reverse Camino. En dat viel in het begin niet echt mee, Santiago uitkomen. Ik moet even zoeken naar een interactieve routekaart zoals ook de Vía de la Plata heeft, of een app daarvoor. Maar dan zie ik op een gegeven moment blauwe pijlen die me de weg wijzen! Of dit zo blijft weet ik alleen niet natuurlijk.

Het weer is grauw en grijs maar het blijft gelukkig droog vandaag. Na een uurtje of twee kom ik de eerste pelgrim tegen onderweg naar Santiago. Dan de tweede, de derde, de vierde en de teller stopte pas bij 30. Dertig! De verhouding is 22 vrouwen en 8 mannen. Dat terwijl ik amper een vrouw tegenkwam vanuit het zuiden. Op Nicole na dan.
Deze camino is de populairste na de Camino Frances. Even wat saaie cijfers uit 2019: 350.000 mensen liepen een Camino naar Santiago waarvan bijna 200.000 de Franse. Deze is met 75.000 een goede 2e. Uiteraard is dit voor COVID.
Maar 30, jeetje, dat is het totaal van alle pelgrims die ik vanaf Almería ben tegengekomen in 55 dagen!


Buen Camino

Die zijn er in ieder geval genoeg vandaag! Met een paar maak ik een praatje waaronder een Fransman op de fiets en een Duitse jongedame die me staande houdt. Ze wil nu wel eens weten waarom mensen zo’n omgedraaide Camino doen. Ze vraagt dit omdat ik niet de eerste ben die ze is tegen gekomen vandaag.
Ik ben nummer drie en ook in voorgaande dagen had ze meer recalcitrante pelgrims gezien. Ik vertel haar dat ik het vliegtuig moet halen en dit leuker is om te doen dan de bus naar het vliegveld. Maar ook wel degelijk de camino heb gedaan naar Santiago.

In één van de 8(!) albergues (1 officiële de rest turístico) die het dorp Padrón rijk is tref ik een Noor die van Porto naar Santiago is gelopen en die nu terug loopt 😅

Op naar Portugal

Dat duurt nog wel een paar etappes en hoewel ik vanmorgen toen ik opstond dacht; waar begin ik aan, barst ik van de nieuwe energie om deze speurtocht voor gevorderden naar Porto Airport komende 1,5 week te ondernemen.
Ik loop weer, zo’n stad en rustdag is ook helemaal niks joh. Beetje buitenspelen is veel leuker!

De 26 km etappe vind je wederom op Komoot.

Hasta mañana (spreek ik bijna Spaans moet ik nog Portugees gaan leren dadelijk 😉)

Comments

 1. Leuk harmski, mooi om verder te kunnen lezen!
  Duurt nu niet lang meer, hier wss weer lockdown maar dat lossen we op☕️/🍺

  1. Author

   Ik hoop niet dat ‘t morgen weer erger wordt voor jullie 😢
   Heb m’n zinnen gezet op de vrijdagmiddagborrel volgende week hoor!
   Sowieso tot snel!

Leave a Comment