Dag 8

[Tocón de Quéntar – 11:00 uur] Het zou een zware etappe zijn, dus ik ben vroeg vertrokken. Ik zit nu om 11:00 uur op een terras in Tócon de Quentar al een gedeelte in mijn dagboek te schrijven. Ik wacht namelijk hier op mijn Nederlandse maatje uit Granada, die is onderweg hierheen op de fiets. Dus ik heb wat tijd, terwijl ik van mijn cortado geniet.

Vanmorgen 07:30 uur

Camino de los sentidos

De weg van de zintuigen, noemen ze deze Camino ook wel, vandaag wordt dat wederom duidelijk! Het was een fikse klim het dorp uit vandaag, iets wat ik al gezien had in de beschrijving. Maar o zo mooi met de opkomende zon. Een kraaiende haan, blaffende hond in de verte en een schitterend kronkelende weg de bergen in! De vele sparren, dennen en andere naaldbomen geven overduidelijk hun geur af, de zintuigen prikkelend.

Er staat een frisse bergwind en ik loop voor het eerst met een fleece aan. Maar de zon krijgt snel meer kracht, hup, het backpack in dan maar. Wat een mooie route, ik ben helemaal in mijn element, dit is mijn ding! Ik heb al heel wat door de Siërra Nevada gelopen, al waren dat altijd dagtochten, zo’n etappe vandaag is fantastisch. Ik denk dat wat foto’s meer zeggen dan mijn woorden.

De etappe is gesplitst, Carlos loopt vandaag tot Tocón waar ik nu ben, dus die vertrok later. Ik moest eigenlijk Quentar volgen maar loop om, zodat ik met ‘Wyg’ hier wat kan eten en drinken, bij bar El Pastor. Volgens Wyg is Tocón een wild-west dorp met 6 huizen en een bar. Klopt.

Ik neem een lange rustpauze met de wetenschap dat er nog zeker 15 kilometers door de bergen zullen volgen. Even bijkletsen met Wyg, die ik morgen weer zie in Granada, met een broodje en koffie vandaag. Iets later zie ik Carlos het gehucht binnenlopen en hij sluit zich even bij ons aan. Hij wil morgen in een ruk naar Granada en heeft vandaag ‘slechts’ 14 kilometer gedaan. Wyg en ik zijn al dik 25 jaar bevriend en het is fijn elkaar weer even te spreken, ik blijf het weekend bij hem en zijn vriendin.

De weg uit Tocón is een paar kilometer geasfalteerd maar dan buigt een pad steil de berg op. Het is weer even zwoegen, maar met veel bomen is er gelukkig schaduw genoeg. Heel even ben ik het spoor bijster, deze variant, langs Tocón is nog niet veel belopen zo te merken. Met behulp van de gps kom ik terug op de oude route. Ik geniet, voor mij is lopen in de natuur een meditatie in het kwadraat. De schoonheid en rust (niemand gezien in 29 km op de pauze na!) aangevuld met mijn gedachtes doen me goed. En ondanks een fikse klim en het flinke aantal kilometers ben ik in een goede vorm. Misschien begint het lopen met de rugzak wel wat te wennen, maar nu ik deze dag beschrijf voel ik alle spieren in mijn lichaam bezig hun noodzakelijke rust te nemen.

Het is na 16:00 uur dat ik Quéntar in zicht krijg, bijna 30 kilometers, bergje op en bergje af. Ik ben blij dat ik doorliep, de etappe morgen is nu ‘slechts’ 17,5 kilometer en bovendien verblijf ik in een prima privé albergue. Naast de gewone toerist is er nog een verrassing; de Zuid-Koreaanse Cho Min is hier. Dagenlang stond ze voor ons in het boek der pelgrims, en daar is ze dan! Ze spreekt naar eigen zeggen een poco Spaans, a little English, maar very goed Koreaans. Dat laatste heb ik dan weer niet onder de knie 😉. Gisteren gehad over het mixen van de Peregrinos, vandaag is het al zover dus. Leuk.

Ik kan waarschijnlijk nog best een en ander vertellen maar vind het welletjes voor vandaag. Hieronder de etappe, morgen onderweg naar ‘mijn’ geliefde Granada!

Plaats: Quéntar
Slapen: Guesthouse Fundalucia
Gelopen: 28,9 km
Vanaf Almería: 180,16 km
Te gaan tot SdC: 1203,65 km
Weer: onbewolkt, van 5C tot 23C
Gevoel: Vermoeide benen, helder hoofd

Comments

  1. Hi Harm,

    Met toenemende jaloezie lees ik je verhalen, wat een geweldige uitdaging ben je aangegaan. Heel leuk om je zo te kunnen volgen, het lijkt net alsof ik er zelf bij ben. Geniet, dan doe ik dat hier ook van je prachtige verhalen .

Leave a Comment